2008-08-27

Gräddglass

Jag roade mig med att göra egen gräddglass igår, en följetong som ska fortsätta idag, så att det kan bli lite roliga smaker att välja på. Hemglassbilen i all ära, men det som finns i vår frys slår den glassen alla gånger.

Ingredienser:
2,5 dl vispgrädde (behöver inte nödvändigtvis vara 40%. Ska man äta mycket glass kan det rentav vara en fördel att välja en något mindre fet vispbar grädde)
1,5 dl naturell yoghurt/filmjölk/gammaldags mjölk
0,5 dl mjölkpulver
I dl honung eller fruktsocker

Efter att ha vispat grädden så häller man i alla övriga ingredienser och ser till att få det väl blandat. Till detta grundrecept kommer förstås också något som kan sätta lite smak på glassen. Har man tänkt bjuda sin partner/vän/kär förälder/granne/kollega på detta bör man naturligtvis välja något som faller dem särskilt i smaken. Är man på jakt efter ufo-poäng föreslår jag en cool smak framför något som smakar illa. Receptet ger cirka en liter glass. Glassen behöver 6-8 timmar på sig i frysen (lite beroende på frysens humör och hur hårt man valt att vispa grädden).

Vaniljglass: 2 msk vaniljsocker
Hasselnötsglass: ett knappt paket (3/4 kanske) hasselnötsmassa
Blåbärsglass: en dryg dl blåbär (vill man ha mer kan man minska lite på mängden yoghurt/filmjölk, om man vill)
Jordgubbsglass: en dryg dl jordgubbar - gärna mosade. Vill man ha en något sötare bärglass kan man ta lite sylt och blanda med färska mosade bär.
Samma mått gäller exempelvis hallon, mango och banan.
Chokladglass: 1-2 msk kakao. Gärna med hela bitar choklad i. Tänk fritt och stort här - mintchoklad, choklad med nöt, choklad med kaffesmak, choklad med apelsinsmak, choklad med russin.

Vill man göra glassen extra lyxig kan man alltid strössla lite hackad nöt eller mandelspån över den. Eller så kan man hälla hela bär, maräng, kokos eller russin i den. Lite beroende på vilken smak man är ute efter och hurpass experimentell man önskar vara.

Ikväll ska jag göra en laddning kardemummaglass. Det hör till mina absoluta favoriter. Och en omgång körsbärsglass till maken - körsbär med romsmak. Jag återkommer med rapport.

Uppdatering:
Båda omnämnda glassmakerna blev till belåtenhet. Tanken om kardemummaglass blev dock något reviderad. Det resulterade istället i en intressant blandning av saffran och kardemumma. 1 pkt saffran (0,5 g) och lite kardemumma visade sig bli en utsökt smakkombo. Glassen tog slut på några ynka timmar här i vårt lilla hushåll och vi har redan gjort mer! Förrädiskt gott, helt enkelt!

Körsbärsglassen var också något av ett experiment. I kylskåpet stod en liten burk med körsbär i rom - något som maken normalt älskar och brukar äta till just glass. Jag hällde av romvätskan i en separat bägare och hällde i körsbären i en redan färdig grundsats med gräddblandning. Därefter tillsatte jag också några matskedar av vätskan i samma blandning för att göra glassen mer smakrik och saftig. Kvar i bägaren fanns fortfarande lite romvätska. Vill man lyxa till det än mer föreslår jag att detta används som en beståndsdel i en hemmagjord chokladsås. Det passar utmärkt till körsbärsglass! Och även annan glass förstås!

Inga kommentarer: